a ‘backbone’ of sloping walls forms makoto yamaguchi’s tokyo game production company

a ‘backbone’ of sloping walls forms makoto yamaguchi’s tokyo game production company

MONOSPINE by Makoto Yamaguchi Design

Makoto Yamaguchi Design presents ‘MONOSPINAL’, a relocation project for the campus of a tokyobased game production company. The new building is clad in a repeating pattern of sloped walls that facilitate lighting, ventilation and acoustics while forming a distinctive columnar exterior. This strikingly redesigned structure is intended to provide a venue for the highest level of creation that captivates fans around the world.

“As almost all employees are dedicated exclusively to the creative operation, we primarily focused on providing a balance between concentration and relaxation while significantly removing the operational workload.” the japanese architects Share. “We strive to achieve these by introducing sloped walls that characterize the exterior and a system to control all facilities, including security, with tablets.”

a 'backbone' of sloping walls forms the headquarters of makoto yamaguchi's game production company in tokyo
the striking exterior of MONOSPINAL | all images courtesy of Makoto Yamaguchi Design

sloped walls that improve the environment

As mentioned above, the sloped walls were formed by Makoto Yamaguchi Design (see more here) to reinforce the ambient elements of light, wind and sound. At the same time, the height of each wall is optimized according to the different purposes on each floor. For example, on the third floor, where the recording studios are located, the walls were made as high as possible to reduce noise from the adjacent railway. The walls block the view of the environment but reflect natural light, allowing indirect light to enter and preserve the world and atmosphere of the game during recording.

On the fifth floor, which is furthest vertically from the train station, the lowered walls provide a slice of the crowded cityscape and sky. With a balance of direct and indirect light and constant absorption of wind inside, the space offers a relaxing dining experience.

a 'backbone' of sloping walls forms the headquarters of makoto yamaguchi's game production company in tokyo

A new urban landscape

The sloping walls protect the interior, which is open in all four directions, from outside views. They are made of thin aluminum plates four inches wide, a material of a size relatively familiar to humans. ‘Instead of building a big building with big modules, we put things together on a small scale to create a larger scale. Therefore, it has more in common with the way nature forms and grows.’ the architects explain.“Through this method of creation, the building becomes part of a new urban landscape.”

a 'backbone' of sloping walls forms the headquarters of makoto yamaguchi's game production company in tokyo

Reduced operating work and energy load

The new headquarters building features a control system that can be operated directly and intuitively on a tablet and is fully linked to a programming system, resulting in higher energy efficiency. “We built a system where users can enter their schedules, and all the facilities are prepared in advance for them.” Makoto Yamaguchi Design says.

The same operations can also be accessed through smartphones, and the security and status of the equipment in the building can also be checked and operated as needed through the same application. The state-of-the-art security system, which also includes information management, provides an optimal environment for security and creative activities.

a 'backbone' of sloping walls forms makoto yamaguchi's tokyo game production company

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *